15 September 2023 – Berlangsungnya Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman di antara UPNM dan Destini Berhad, bertempat di Bilik Mesyuarat Senat, Bangunan Canselori UPNM. MoU telah ditandatangani oleh YBhg. Lt Jen Datuk Mardzuki bin Muhammad dan disaksikan oleh YBhg. Prof. Ts. Dr. Hj. Azizi bin Hj. Miskon, Timbalan Naib Canselor, Penyelidikan dan Inovasi manakala dari pihak Destini Berhad, YBhg. Mejar Datuk Kabol bin Surat, Pengarah Eksekutif, Destini Prima dan diiringi oleh YBhg. Encik Faizal bin Ahmad, Ketua Pegawai Eksekutif, Destini Energy Sdn. Bhd & Destini Oil Services Sdn. Bhd.

Memorandum persefahaman yang ditandatangani ini ialah kesinambungan daripada Letter of Intent yang telah ditandatangani di LIMA 23. Dalam MoU ini, meliputi bidang penyelidikan dan pembangunan aspek-aspek teknologi yang boleh dipelopori meliputi elemen darat, laut dan udara serta pertahanan dan keselamatan.
 
Turut hadir sama dalam majlis memorandum persefahaman ini adalah barisan Pengurusan Tertinggi UPNM dan wakil-wakil Syarikat Destini Berhad.