Paparan: Kontras Tinggi | Asal
white blue red green big font small font W3C
29 November 2021 / 24 Rabiul Akhir 1443
Tetapan

COKMAR

Cokmar Universiti

Cokmar UPNM adalah berasaskan Pedang Zulfaqar yang pernah dipakai oleh Nabi Muhammad S.A.W dan menantunya Sayyidina Ali bin Abi Talib Karramullah Wajha. Panjang pedang ini ialah 5 kaki. Ia diperbuat daripada logam perak dengan campuran besi dan bersalut emas. Petikan Al-Quran dari surah Al-Anfal ayat 60 turut ditatahkan pada pedang.

Bahagian hujung sarung pedang pula dihiasi dengan batu manikam (Topaz) berwarna Kuning Diraja khusus bagi melambangkan kedaulatan Raja-Raja Melayu. Ini diikuti dengan batu delima (Ruby) yang memancarkan cahaya warna merah cili bagi melambangkan Angkatan Tentera Darat Malaysia. Warna bagi mewakili Tentera Udara Diraja Malaysia dilambangkan pada batu nilam (Sapphire) berwarna biru tua sementara batu nilam (Sapphire) berwarna biru laut dilekatkan berhampiran bahagian paling atas pedang sebagai melambangkan Tentera Laut Diraja Malaysia.

Logo universiti yang diperbuat daripada emas tulen dilekatkan pada bahagian tengah hulu pedang.

Jalaran motif daun sireh dan bunga raya menyaluti sebahagian besar sarung pedang yang memancarkan maksud kehalusan budi Melayu yang terus dipertahankan di universiti ini.

Sesungguhnya paduan bilah pedang, ayat daripada Al-Quran dan kilauan batu-batu galian bernilai tinggi adalah manifestasi paduan falsafah ilmu yang tinggi dan hadirnya semangat juang yang tidak akan pernah luntur di kalangan warga universiti.

Tarikh Kemaskini: 31 Januari 2013